sobota, 23 kwietnia 2011

Przewodniki w solnym gąszczu

Współczesny świat kocha przewodniki, procedury, wytyczne, albo mapy drogowe. Przewodniki są na każdy temat, także na temat jedzenia. Jest oficjalny dokument zatytułowany Dietary guidelines for Americans czyli Przewodnik dietetyczny dla Amerykanów, okresowo aktualizowany. Poglądy na temat tego jakie żywienie jest zdrowe, a jakie nie jest zdrowe są raczej stabilne i znane od lat, dokonane drobne korekty związane ze zmiana technologii w wytwarzaniu żywności. Na przykład w 2005 roku oceniano, że 77% puli jonu sodowego pochodzi z żywności przetworzonej przemysłowo, w 2011 mówi się o 82% - czyli technologie na przestrzeni minionych 5 lat stały się jeszcze bardziej nieprzyjazne dla zdrowia człowieka. Żywność zawieraj jeszcze więcej  chemicznych dodatków, poprawiaczy smaku lub koloru. Pocieszającym jest fakt, że jest lepszy dostęp do informacji. Drogi prezentowania informacji są różne oczywiście tradycyjnie książki, a także Internet, a nawet serwetki dołączane do dań serwowanych przez restauracje sieciowe  przekonałam się o tym w Chicago.

Brak komentarzy: