Współczesny
świat kocha przewodniki, procedury, wytyczne, albo mapy drogowe. Przewodniki są
na każdy temat, także na temat jedzenia. Jest oficjalny dokument zatytułowany
Dietary guidelines for Americans czyli Przewodnik dietetyczny dla Amerykanów,
okresowo aktualizowany. Poglądy na temat tego jakie żywienie jest zdrowe, a
jakie nie jest zdrowe są raczej stabilne i znane od lat, dokonane drobne
korekty związane ze zmiana technologii w wytwarzaniu żywności. Na przykład w
2005 roku oceniano, że 77% puli jonu sodowego pochodzi z żywności przetworzonej
przemysłowo, w 2011 mówi się o 82% - czyli technologie na przestrzeni minionych
5 lat stały się jeszcze bardziej nieprzyjazne dla zdrowia człowieka. Żywność
zawieraj jeszcze więcej chemicznych
dodatków, poprawiaczy smaku lub koloru. Pocieszającym jest fakt, że jest lepszy
dostęp do informacji. Drogi prezentowania informacji są różne oczywiście
tradycyjnie książki, a także Internet, a nawet serwetki dołączane do dań
serwowanych przez restauracje sieciowe
przekonałam się o tym w Chicago.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz