poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Działania naprawcze

Nadmiar jonu sodowego w naszej codziennej diecie ma tak poważne i negatywne skutki dla naszego zdrowia, że temat ten stał się przedmiotem obrad Światowej Organizacji Zdrowia. Problem skutków nadmiernej konsumpcji soli oraz innych postaci jonu sodowego ma kluczowe znaczenie dla rozwoju epidemii nadciśnienia tętniczego – w skali globalnej 62% schorzeń układu naczyniowego i 495 przypadków choroby wieńcowej jest związany z istnienie nadciśnienia tętniczego u osób cierpiących na te schorzenia. choroby serca są wiodąca przyczyna zgonów u osób powyżej 60 roku życia i druga przyczyna u osób w wieku 15-59 lat. 
Naukowcy obliczyli gdyby spożycie soli zostało obniżone o połowę, to w rezultacie zmiany tego nawyku konsumpcyjnego obniżyłaby się o 1-2% zachorowalność całkowita oraz o 55 zmniejszyłaby się zachorowalność na nadciśnienie tętnicze. Zmiany wspomnianych zachowań konsumpcyjnych przełożyły by się na realne oszczędności – 250 milionów dolarów w ciągu 25 lat.
Zalecenia na temat spożycia soli w poszczególnych krajach są bardzo zróżnicowane, często ogólnikowe, a nawet mylące. Eksperci WHO przeanalizowali zalecenia europejskie na temat spożycia soli i tak dla przykładu w Holandii istnieje zalecenie spożywania mniej niż 9 g/ soli na dobę, a dla odmiany analogiczne zalecenie w Portugalii mówi o spożywaniu mniej niż 5 g soli na dobę. Zalecenia w Grecji i na Węgrzech ograniczają się jedynie do ogólnej rady unikania produktów bardzo słonych. Podobnie ma się sprawa na innych kontynentach i tak w Azji mamy zalecenia w Singapurze, które mówią o potrzebie spożywania mniej niż 5g soli, a w Japonii określone jest zalecane spożycie na mniej niż 10 g. Australia i Nowa Zelandia zalecają swoim obywatelom, aby spożywali mniej niż 6 g soli na dobę. Kanada radzi swym obywatelom spożywać mniej niż 6 g soli. Stany Zjednoczone zalecają również mniej niż 6 g soli na dobę, zaznaczając przy tym, że specjalne grupy ludności powinny spożywać mniej niż 4 g soli. W Ameryce Południowej jest ogólne zalecenie spożywania diety z ograniczeniem soli przy czym Brazylia rekomenduje swoim obywatelom mniej niż 5 g soli.
W tej sytuacji zrozumiałym jest dążenie Światowej Organizacji Zdrowia do ujednolicenia zaleceń. Jedno jest pewne – mniej soli to mniejsze ryzyko.

Brak komentarzy: